Slnko v našom tele

5. 2. 2021

Vitamín D alebo kalciferol sa v posledných rokoch často skloňuje. Dôvodom je skutočnosť, že nedostatkom vitamínu D trpí väčšina slovenskej populácie. Nedostatku vitamínu D sa pripisuje rada zdravotných komplikácií ako je napríklad rednutie a mäknutie kostí, rozvoj autoimunitných, nádorových aj neurologických ochorení. S jeho pomocou sa aktivujú imunitné procesy v organizme, vďaka ktorým telo lepšie zvláda infekcie. 

Vitamín D existuje už od prvých mnohobunkových organizmov, teda miliardy rokov. Vzniká z cholesterolu účinkom ultrafialového slnečného žiarenia. To je mimo iného dôvodom, prečo je hormón- aktívny vitamín D - dôležitým regulátorom rady rôznych funkcií všetkých buniek v ľudskom tele. Okrem prirodzenej cesty sa javí ako vhodné prijímať vitamín D vo výživových doplnkoch.

Jedna z najväčších spotrebiteľských organizácií v Čechách s názvom dTest sa rozhodla otestovať celkom 28 vzoriek takýchto doplnkov v laboratóriu s cieľom zistiť, koľko vitamínov obsahujú a či zistené množstvo zodpovedá údajom na etikete. Testované výživové doplnky sa nachádzali v niekoľkých podobách- ako lisované tablety, celulózové kapsuly, želatínové olejové kapsuly alebo kvapky. 

Ako s ním do tela?